Projekty wspierane przez fundację

Obchody 40-lecia Porozumień Sierpniowych

Z okazji obchodów 40-lecia Porozumień Sierpniowych gościłyśmy w Strefie Społecznej na Święcie Wolności i Demokracji

Obchody zorganizowało Miasto Gdańsk i Europejskie Centrum Solidarności oraz Fundacja Gdańska. To spotkania ze wspaniałymi i ciekawymi ludźmi z rożnych sektorów takich jak: Integracja, Wsparcie Społeczne, Lokalność, Równość i Prawa Człowieka, Edukacja, Demokracja i Ruchy Społeczne, Kultura. Możliwość rozmów, debat i uczestnictwo w warsztatach. Przede wszystkim otwartość na drugiego człowieka i życzliwość.

FESTIWAL SLOT POMORZE

Członkini Fundacji Q Sztuce Joanna Borowiec wzięła udział w festiwalu SLOT Pomorze 2019. To jednodniowy mini festiwal artystyczny w Gdyni oparty na relacjach ludzi i wspólnym tworzeniu niezwykłej przestrzeni spotkań. Celem wydarzenia jest integracja lokalnych środowisk twórczych, zacieśnianie więzi społecznych, promocja wolontariatu i postawy obywatelskiej.

EDUKACJA BEZ PRZYMUSU

Udział fundacji w projekcie Edukacja Bez Przymusu – Innowacyjny projekt, który był realizowany w ramach Programu Narodowe Centrum Kultury Bardzo Młoda Kultura 2019-2021. Operatorem Programu w województwie pomorskim jest Instytut Kultury Miejskiej z Gdańska. Organizatorem projektu była Fundacja Wspól Dzielnia w partnerstwie z Fundacją Miejsce Tworzenia, stowarzyszeniem Halo Kultura oraz Fundacją Wielkie Rzeczy.

ŚWIĘTO DZIEWCZYNEK

Z okazji Międzynarodowego Dnia Dziewczynek ( ustanowionego w 2011 r. przez ONZ na dzień 11.X) w przestrzeni halo kultura, obchodzone było huczne rodzinne Święto ze szczególną myślą o dziewczynkach,  jak ważną rolę odgrywa relacja z innymi w budowaniu i kształtowaniu ich mocy. Wydarzenie było kulminacją trzech rozwojowych warsztatów w ramach większego projektu MOCne Dziewczyny we współpracy Fundacji : WspólDzielnia i Miejsce Tworzenia.

DWIE STRONY MEDALU

Przy okazji Światowego Dnia Osób Niepełnosprawnych fundacja stała się partnerem Stowarzyszenia Dwie Strony Medalu, która ma na celu integrację poprzez czytanie bajek edukacyjnych opowiadających o niepełnosprawnych sportowcach pod tytułem „Dwie Strony Medalu”.
Pod hasłem „Co nas łączy” zorganizowaliśmy zajęcia artystyczne dla dzieci z gdyńskich szkół. Bajki czytali specjalnie na tę okoliczność zaproszeni goście, aktorzy Wojciech Mecwaldowskii  i Dominik Bąk. Wydarzenie miało miejsce w Info Box w Gdyni.

ROGATE RANCZO OTOZ ANIMALS

We współpracy z Aleksandrą Bańkowską oraz Gdynią Rodzinną zorganizowałyśmy i przeprowadziłyśmy akcję artystyczno-charytatywną mającą na celu uświadomienie, że zwierzęta gospodarskie również potrzebują pomocy. Specjalni goście – Inspektorzy Interwencyjni w OTOZ Animals Bojano opowiedzieli o swojej pracy ratowania zwierząt hodowlanych. Następnie na bazie twórczości Picassa dzieci jak i dorośli stworzyli nowe dzieła sztuki. Dochód z licytacji przeprowadzony w Centrum Aktywności Rodziny – Gdynia został przekazany na rzecz zwierząt z Bojana

TRZEBA MARZYĆ

Fundacja Q Sztuce była uczestnikiem i równocześnie partnerem w charytatywnym Balu przebierańców dla dzieci organizowanym przez  Fundację Trzeba Marzyć, z którego dochód przeznaczany jest dla ciężko chorujących dzieci, spełniając ich marzenia. Bal odbył się hotelu Sheraton w Sopocie.